Zeefdrukken

Een van de meest gebruikte manieren om kleding te bedrukken is tegenwoordig zeefdruk. Dit is op de meeste artikelen makkelijk te gebruiken zoals op; polos, truien, jassen, maar ook paraplus, vlaggen en mokken. Vooral op textiel en nylon is zeefdrukken na borduren een van de meest gebruikte manieren om te bedrukken. Zeefdrukken is geschikt voor allerhande teksten en logos.

Na het digitale ontwerp wordt er een raamwerk gemaakt met daarin een zeef. Deze zeef heeft open en dichte delen waardoor de inkt alleen op het te bedrukken artikel komt op de plek waar men wil. Het is natuurlijk dan wel zo dat er per kleur een andere zeef gebuikt word.

Eigenlijk als je ver terug gaat kijken zou je kunnen concluderen dat zeefdrukken afstamt van de oude sjabloneertechnieken. Je zou zelfs zo ver terug kunnen kijken bij de sjablooneertechnieken dat zelfs in de prehistorie hier gebuikt van werd gemaakt. Daar was namelijk ook al duidelijk dat ergens inkt voor verf op doen om daarna te stempelen, makkelijker is als telkens iets opnieuw uittekenen en daarna inkleuren. Het sjabloneren zie je hedendaags nog veel terug, denk hierbij aan bijvoorbeeld versieringen op een muur maken, en de witte strepen die door middel van een sjabloon op het wegdek worden gezet. Een zeefdrukker heeft natuurlijk geen sjabloon of stempel, maar wel het gaas dat op diverse plekken wel of geen inkt doorlaat.

Door de jaren heen heeft de zeefdruktechniek een flinke groei meegemaakt. Tegenwoordig is een moderne drukkerij dan ook al uitgerust met gedeeltijk machninale drukpersen. Tevens is het kleuren aanbod steeds groter geworden, en is er tegenwoordig zelfs een zeer ruim aanbod met speciale drukinkten zoals, glow-in-the-dark en glitter inkten. Het aanbod om uw logo en of namen op allerhande relatiegeschenken en textielen te drukken is dan ook enorm groot.