Transferdruk / Flex-Flock

Het aanbrengen een flex of flock opdruk kan op allelei soorten textiel, en word vaak gebruikt om teksten, namen en logos op kleding aan te brengen. Het is wel zo dat het onder een speciale pers moet, waarvoor het flexibel genoeg moet zijn en vooral hitte bestendig moet zijn. Na een digitaal ontwerp word er van een speciale folie een soort sticker gesneden. Nadat door een snijplotter deze stickers is gemaakt van het logo of de tekst, moet het overige nog worden weg geplukt. Dit moet secuur gebeuren want al het afval wat niet word verwijderd zal anders ook hechten op de kleding. En dat is natuurlijk niet het gewenste resultaat.

Als de folie helemaal gereed is word de pers verwarmd tot ongeveer 160 graden Celsius. Nadat de kleding strak op de pers is gelegd, kan het logo of de tekst worden uitgelijnd op de kleding, waarna de pers ongeveer 20 seconden de folie verwarmd en laat versmelten met de kleding.

Een flexprint is een print die vanuit een folie word gemaakt. Door de folie blijft de opdruk soepel en kleurvast. Het is een veel gebruikte manier om in lage aantallen een kwalitatief zeer goed eindresultaat te behalen tegen een scherpe prijs. Er hoeft bij deze manier van bedrukken bijvoorbeeld geen zeef gemaakt te worden zoals bij zeefdruk waardoor de opstartkosten lager uitvallen als andere methodes.